Wednesday, February 29, 2012

Friday, February 24, 2012

Organise/ Penyimpanan ubatan di rumah



  Slm...

Do you remember when the last time you organise your medicine at home??
Saya pun tak ingat.....bila tak sehat baru nk buat !

Saya biasanya bermula dgn ubatan di sini....obat yang bermacam2..






FIRST

  1. BUANG SEGALA EXPIRED MEDICINE! ( termasuk di dlm peti sejuk ...)
  2. Susun mengikut jenis yang senang difahami oleh anda
          Contoh:  
  • Ubat tahan sakit ( painkillers/ analgesic ) Atau     paracetamol/ ubat demam
  • Ubat selesema/ allergic/ gatal ( antihistamine)
  • ubat lain2
  Pelabelan yg senang difahami oleh orang lain ( in my case
 - my bibik !!)

     3. Simpan di tempat tinggi ( for safety reason- kanak2 )
  






tempat tinggi


















Ubat/ supplements yg sering diambil setiap hari saya letakkan di dlm bakul atas meja...otherwise----- LUPA !






Ubat suppositories ( ubat bentuk bullet masuk punggung cth;  paracetamol utk kanak)
- di dlm bekas - peti sejuk





Ubat demam/ paracetamol sirup....pastikan ade di rumah dan dlm
keadaan baik.
Pastikan dose paracetamol  utk anak anda adalah betul, jangan main hentam saja.
Dose adalah mengikut berat badan.







Antibiotik hendaklah disimpan terlindung daripada cahaya matahari, di tempat yg sejuk/ kurang panas.

       Jika selepas seminggu dibuka/ diguna dan ade baki-------> buangkan!





Syringe/ picagari utk pemberian ubat sirup kanak2....kalau dh bukak jgn  simpan terlalu lama! 
Tak mahal pun kalau beli baru. Saya biasenya pastikan ade stok di rumah.










Cream/ ointment utk kanak2/ bayi, saya asingkan ditempat
  senang utk kegunaan setap hari

...and i LOVE Bepanthen nappy rash ointment!








and disebabkan  ade 2 budak asthma/ allergic rhinitis yg degil kat rumah, aerochamber bersama Inhaler di letakkan di tempat tidur, bersekali dengan Nasal spray






This is my favourite digital thermometer, 
kalau anda ade anak kecil---WAJIB ade!!
 masih ramai yg suka 'assume' /buat kesimpulan sendiri anak2 demam tanpa mengetahui suhu badan yg betul.





even this little boy boleh try guna


For first aid, saya asingkan di box kat dinding...sori no pic....






Ini pula how i organise my detergents/ bahan pencuci  ( yep... off topic nih :P)





off topic again ....my favourite bottle steriliser






BYe...



888888888888888888888888888888888888888

Monday, February 20, 2012

Thank U Honda

received today..belated dah.....thnk you, U've made my day !

.....dh tak sihat 1 week already, plus very busy busy.....

























bila bukak...beautiful .....my boys we'll love this for sure !


Hmmm.....rasenye ramai yg dapat ni:P






=========================the power of dreams====================





Sunday, February 12, 2012




''Saya ingin menyebutnya di sini kerana doa ini amat menyentuh perasaan saya. Saya percaya anda juga demikian. Entah berapa banyak keadaan getir dan runsing melanda hidup ini, doa ini salah satu ‘penyejuk perasaan’ dan pemberi harapan yang menjadi jambatan yang menghubungkan ujian hidup dengan Tuhan yang memiliki segala kehidupan.''
Doa ini jika dibaca dengan jiwa yang benar-benar bergantung kepada Allah, maka saya yakin ketenangan itu hadir sebelum pertolongan Allah itu turun. Firman Allah menceritakan hal Musa a.s. dan doanya: (maksudnya)
“Maka Musa pun memberi minum kepada binatang-binatang ternak mereka, kemudian ia pergi ke tempat teduh lalu berdoa: “Wahai Tuhanku, Sesungguhnya aku ini kepada apa sahaja kebaikan yang Engkau turunkan amatlah fakir” (Surah al-Qasas 24).''
petikan minda tajdid.....more HERE







-----------------------------------------------------------------------------------

Saturday, February 11, 2012

On The Wayyyyyyyy



                             To all GA winners...'hadiah' on the way...sorry no pics, camera org pinjam....
 harap dapat terima hadiah yg tak seberapa.... TQ!!

1 meter of pretty batik fabric & 1/2 meter of big fav lace ( ni saje tinggal kat kedai !)











^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Saturday, February 4, 2012